Acil Durumlarda Bilinmesi Gereken 7 İlkyardım Kuralı

Acil Durumlarda Bilinmesi Gereken 7 İlkyardım Kuralı

Araştırmalar, trafik, iş ve konut kazaları ile zelzele, sel üzere doğal afetler sonucunda yaşanan kalıcı yaralanmaların ve ölümlerin büyük çoğunluğun, paniğin hakim olduğu birinci dakikalarda ve yanlış müdahaleler sonrasında gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Halbuki, temel birinci yardım bilgilerine sahip olmak yaşanabilecek muhtemel kalıcı yaralanmaların ve ölümlerin önüne geçiyor. 150 yılı aşkın esaslı geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, herkesin kesinlikle bilmesi gereken birinci yardım kurallarını paylaştı.

Öncelik ortam güvenliği

Acil yardım gereken bir duruma müdahale eden bireyler, ortam güvenliğinin sağlanmaması nedeniyle kazazede olma riski ile karşı karşıyadır. Örneğin trafik kazası yaşanan bir ortamda güvenliğin sağlanamaması hem kazaya müdahale edenler hem de başka araçların güvenliği için tehdit oluşturabilir. Bu riskin önüne geçmek için müdahalenin yapıldığı ortamın güvenliği kesinlikle sağlanmalıdır.

Bayıla durumunda

Kısa periyodik şuur kaybının sebebi kan basıncındaki düşüş, havasızlık, çok duygusal dalgalanmalar yahut açlık olabilir. Bu üzere bir durumda öncelikle nabız ve teneffüs denetim edilmeli, sistemli ise bayılan kişi sırt üstü yatırılıp ayakları yükseltilmeli ve hareketsiz bir biçimde yatması sağlanmalıdır. Sonrasında ise baygın kişi kalabalık ve kapalı bir yerde duruyorsa kesinlikle sakin ve açık bir alana alınmalıdır.

Kırık ve çıkık durumlarında

Kırık ve çıkık durumlarında en değerli nokta o bölgeyi hareket ettirmemektir. Bu değerli ayrıntının akabinde kişi hareket ettirilmeden yaralı bölgeye dayanak bağlanmalıdır. Kemik ucunun dışarıda olduğu açık bir kırık kelam konusu ise, steril bir bez yardımıyla yaranın üstü kapatılıp, mümkün olan en az hareketle sıhhat kuruluşuna intikal edilmelidir.

Zehirlenme kuşkusu durumunda

Zehirlenme durumunda kişi kusturulmamalı, ağızdan rastgele bir sıvı verilmemeli, ağzı ve ağız etrafı yıkanarak temizlemelidir. Bu müdahale ile zehirlenen kişi en yakın sıhhat kurumuna ulaştırılmalıdır.

Kesik durumunda

Kesiklerde birinci yapılması gereken, yarayı pak suyla yıkadıktan sonra kanayan bölgenin üstüne pak bir bezle bastırmak ve kanamayı durdurmaktır. Tıpkı vakitte hasta vakit kaybedilmeden ambulans çağrılmalı ve kişi en yakın sıhhat kuruluşuna götürülmelidir.

Yanık durumunda

Yanan bölgede su kabarcıkları oluşmamış ve deri hafif kızarık formda ise 10 dakika soğuk suyun altında tutulmalıdır. Yanığın üzeri pak bir bezle kapatılmalı ve yanan kişi sakinleştirilmelidir. Yanan kişinin elbiselerinin çıkarılması gerekiyorsa, elbiseler yanık etrafından keserek çıkarılmalı, hasta ambulans çağırıp çabucak bir sıhhat kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

Boğulma durumunda

Boğulmalar yük olarak dumana maruz kalmaktan ya da sudan kaynaklanan tehlikeli durumlardır. Bu durumları yaşayan kişinin birinci olarak nabzı, kalp atışları ve teneffüsü denetim edilmeli ve ambulans çağrılmalıdır. Durumun ağır olması halinde eğitimli şahıslarca teneffüs ve kalp masajı uygulanmalıdır.